Valea aurului alb – Clorură de sodiu


Acum 2 500 de ani, la graniţele preistoricei, în Valea Seille, aproape de Marsal din estul Franţei, sute de oameni extrageau apă sărată din puţuri, o fierbeau în bazine construite din lut ars şi recuperau sarea umedă în cosuri lăsate la soare pentru a fi transportată. În fiecare an erau produse mii de tone de clorură de sodiu, un adevărat business. Vestigiile bazinelor au fost descoperite în 1991, cu toate acestea, numai în 2001 arheologii au înţeles importanţa lor. O radiografie a subsolului a dat la iveală existenţa unor uriaşe cantităţi de deseuri de lut ars provinind de la cuptoare folosite la prepararea sării. Cuptoarele de la Marsal, care funcţionau între secolele VIII şi I î.Ch., erau cel mai mare centru industrial din Europa Centrală. Pe bază în cifre, grămezile de lut ars atingeau uneori o înălţime de 10 metri şi o lungime de 5 metri.

Acest volum mare de produse indică clar existenţa unei industrii a sării din valea Seille. Începând cu al VI-lea an î.Ch., au fost scoase din subsolul văii mii de tone de clorură de sodiu iar patru secole mai târziu, cantitatea se ridica la zeci de mii de tone anual, cantităţi care depăşeau nevoile populaţiei locale. Se presupune că sarea a fost exportată spre Bazinul Parisian şi Valea Rinului, un comerţ foarte profitabil având în vedere faptul că sarea era un condiment și un conservant alimentar foarte preţuit în acea perioadă.

Cu sursele de sare din subsolul pamântului fiind rare, era limpede că cei care controlau această bogăție și-ar fi putut face un buget, conform bijuteriilor de prețuri mari, descoperite de către arheologi printre resturile de pământ ars din ateliere. Sarea a fost oferită în schimbul armelor (sabii, sulite, scuturi etc.) sau a veselor prețioase. Pentru a-și asigura securitatea, carutele cu droburi de sare erau însoțite de garzi înarme. Piesele descoperite erau brățări, cercei din aur, margele din ambra din Marea Baltică, ceramice sau corali din Marea Mediterană. Arheologii sunt în continuare în căutare, printre alte lucruri, și a ramasitelor unor prinți celti care exploatau zăcămintele de sare din Valea Seille, și anume sub un tumulus lângă Marsal, cu un diametru de 80 de metri. Cu siguranța vor găsi sabii suflate cu aur, podoabe din aur și veselă din bronz, precum s-a mai întâmplat în morminte princiare din perioada Hallstatt.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă istoria orasului Atena – O istorie bogată, o cultură vie!

Istoria orasului Köln – orasul vizitat de elfi

Bratislava, un oras cu aroma de muzica

Casa lui Honoré de Balzac – O Primire într-un Est șic Plin De Aventură

Mafia Siciliana: Introducere

Gand – orasul emblema a Flandrei

Marea Aral – Un Fărâu Sângeros pe Care Trebuie Să Îl Protejăm

Epoca în care seniorii trăiau în prezent 

Cine a fost Cuvioasa Teodora? Un exemplu de devotament și credință!

Pactul Ribbentrop-Molotov – ceea ce trebuie să știți despre această înțelegere din 23 august 1939

Civilizaţia mayaşă – O Fină Artă a Arhitecturii și a Esenței Spirituale

1918 – anul unei lupte încheiate, dar războiul va continua