Ion Hobana împlinește 80 de ani pe 25 ianuarie 2011. Cunoscut drept autor și exeget în domeniul literaturii de anticipație de mai bine de jumătate de secol, el este astăzi cel mai important expert în fenomenele aerospațiale neidentificate din țara noastră. Pe 17 august 1968, piloții unui avion Tarom au văzut un obiect neidentificat zburând lângă ei, iar pe 18 august, patru persoane au observat, în plină zi, în pădurea Hoia-Baciu din apropierea Cluj-Napoca, un OZN cu formă „clasică”, ca o pălărie turtită. Tehnicianul Emil Barnea a reușit chiar să-l fotografieze, în condiții excelente, de trei ori. Aceste imagini au fost verificate de mai multe ori în străinătate și au fost declarate autentice fiecare dată. Ion Hobana a avut șansa să înțeleagă din timp că problematica OZN (termen consacrat prin uz pentru „fenomenele aerospațiale neidentificate”) este mai serioasă decât pare și că politica oficială față de aceasta nu este deloc înțeleaptă. În consecință, el a știut atunci să contribuie la cunoașterea și mediatizarea acestor cazuri.
În 1971, Ion Hobana a scris, împreună cu Julien Weverbergh din Belgia, prima carte din țara noastră pe acest subiect, intitulată: „OZN: o sfidare pentru rațiunea umană”. Cei doi au publicat apoi, în 1972, în Olanda, lucrarea „UFO-uri în Est și Vest”, aparută în două volume, dintre care volumul dedicat cazurilor din Uniunea Sovietică și Europa de Est a fost reeditat în engleză în 1974, la Souvenir Press din Londra, cu titlul comercial „UFO-uri de dincolo de cortina de fier”, fiind tradus prompt și în franceză și spaniolă. Fiind prima deschidere către cazurile OZN din est, volumul este apreciat
In 1971, Ion Hobana a luat initiativa de a organiza „Cercul Stiintific OZN” la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti. Acesta a atras multi specialisti interesati in studiul fenomenului OZN, inclusiv din mediul universitar. Ei au efectuat cercetari de teren, au arhivat rapoarte despre cazurile semnalate si au organizat informari si intalniri cu publicul larg.
In 1998, un grup de persoane interesate de studiul OZN au infiintat Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate (ASFAN) in Romania, cu Ion Hobana ca presedinte. El a continuat sa colaboreze cu ufologi din intreaga lume, participand la congrese internationale si impartasind noutatile din domeniu prin intermediul ASFAN.
Intr-un interviu recent, Ion Hobana a declarat ca exista doua tipuri de argumente care il fac sa ia in continuare in serios studiul fenomenelor aerospatiale neidentificate: marturiile unor oameni cu inalta calificare si dovezi fizice precum inregistrari radar si obiecte cu provenienta necunoscuta. Despre originea si natura acestor fenomene, Ion afirma ca exista multe teorii, dar inca nu exista probe care sa dovedeasca cu certitudine ca acestea sunt de natura extraterestra. Totusi, explicatia extraterestra pare cea mai la indemana.
Urmărește-ne și pe Google News