Compania lui Elon Musk a primit acordul de a implanta cipuri în creierul oamenilor

Compania lui Elon Musk a primit acordul de a implanta cipuri în creierul oamenilor

Neuralink speră ca interfața creier-computer pe care o dezvoltă să ajute persoanele paralizate să controleze computerele cu ajutorul gândurilor.

Compania a anunțat marți că a primit aprobarea pentru teste clinice, ceea ce înseamnă că, după testele de succes pe animale, ar putea începe să implanteze cipul la oameni, care va permite comunicarea bidirecțională între creierul uman și computerul atașat acestuia, relatează Reuters. Această evoluție reprezintă în sine un mic succes pentru compania lui Elon Musk, întrucât Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), care aprobă astfel de licențe, a ridicat anterior o serie de obiecții la adresa tehnologiei Neuralink, dar acestea par să fi fost rectificate.

Înființată în 2016, Neuralink a intrat în centrul atenției în urmă cu trei ani, când Elon Musk însuși a făcut prima demonstrație publică a domeniilor în care ar putea fi utilizat dispozitivul, care constă în electrozi ce pot fi implantați în creier. Fondatorul Tesla și SpaceX nu a fost zgârcit cu promisiunile sale, afirmând că, pe termen lung, astfel de dispozitive ar putea, printre altele, să ofere oamenilor super-viziune sau să transmită muzică direct în capul nostru și, în cele din urmă, să creeze o simbioză perfectă între inteligența artificială și creierul uman. Neuralink va experimenta soluții mai restrânse, dar poate și mai utile, în primele sale teste, urmărind să le redea pacienților cu leziuni ale măduvei spinării cervicale sau cu scleroză laterală amiotrofică (ALS) o parte din libertatea de mișcare. Electrozii implantați în pacienți vor detecta activitatea din zona creierului responsabilă de mișcare, ceea ce speră că le va permite pacienților cu Neuralink să controleze în mod independent cursorul unui computer sau să tasteze pe o tastatură virtuală.

Musk însuși a anunțat pe X (fostul Twitter) că primul pacient ar putea primi în curând implantul său, afirmând că Neuralink „are potențialul de a restabili complet mobilitatea”. Miliardarul a adăugat că, pe termen lung, Neuralink își propune să reducă amenințarea reprezentată de inteligența artificială prin „creșterea lățimii de bandă dintre oameni și inteligența artificială (și dintre oameni și oameni) cu ordine de mărime” – aceasta din urmă referindu-se probabil la faptul că astfel de implanturi ne-ar putea permite nu doar să comunicăm cu mașinile, ci și, teoretic, să comunicăm cu alți oameni folosind gândurile noastre.

Compania a reușit deja să depășească cu succes acest obstacol în cadrul studiilor pe animale, de exemplu, într-un videoclip despre modul în care funcționează Neuralink, o maimuță cu un implant și-a folosit mintea pentru a controla un joc video, iar într-un alt videoclip, o maimuță a fost văzută scriind cuvinte cu sens cu ajutorul minții sale. Cu toate acestea, drumul spre studiile pe oameni nu a fost ușor pentru Neuralink, deoarece compania a fost acuzată de FDA că a provocat suferințe nejustificate subiecților de pe animale, ceea ce ridică posibilitatea ca firma lui Musk să își piardă licența de a continua studiile.

Aceasta ar fi fost, desigur, o întorsătură tragică a evenimentelor pentru neuronali, care încă trebuie să se confrunte cu faptul că sunt oarecum în urma altora în ceea ce privește dezvoltarea. După cum am relatat anterior în mai multe articole, în prezent există numeroase companii, universități și institute de cercetare care dezvoltă interfețe creier-computer precum cea a Neuralink, multe dintre acestea realizând deja progrese la care Neuralink poate doar visa: cercetătorii de la Universitatea din California au folosit recent tehnologia pentru a reda vorbirea unei femei paralizate timp de 18 ani, un bărbat paralizat din Elveția a fost ajutat de un implant în creier, iar cercetătorii spanioli au redat vederea unei femei cu ajutorul unei interfețe creier-computer, o soluție a Universității din Tübingen și a unei companii numite ALS Voice a permis unui pacient care fusese complet imobilizat (adică incapabil să se miște) să comunice din nou cu mediul înconjurător, un dispozitiv fără fir dezvoltat de Universitatea Brown a fost utilizat cu succes pe doi pacienți cu leziuni ale măduvei spinării care au reușit să controleze un computer cu ajutorul gândurilor lor, iar lista poate continua. În luna ianuarie a acestui an, au fost demarate teste clinice și de către Synchron, care a dezvoltat un implant numit Stentrode, care nu mai necesită deschiderea craniului pacientului, deoarece unitatea care conține electrozi este trimisă la creierul pacientului prin intermediul sistemului vascular.

Neuralink nu dispune încă de o astfel de soluție, dar un robot dezvoltat special pentru procedură va implanta electrozii în capetele subiecților de test, ceea ce Musk speră că, în cele din urmă, va automatiza implantarea implanturilor în același mod în care Lasik a automatizat chirurgia oculară cu laser. Încă nu se știe câți subiecți de testare va aproba în cele din urmă FDA pentru testele clinice, dar este clar că primul astfel de test va dura aproximativ șase ani, ceea ce înseamnă că vor trece aproape sigur câțiva ani până când tehnologia Neuralink va fi disponibilă pentru un public mai larg.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum te scapă Android 15 de notificările care te bombardează.

ChatGPT ar putea cuceri sectorul educației, însă mulți nu sunt încântați de asta.

OnePlus 12, telefonul care te va lăsa fără cuvinte: Ecran de vis, procesor de rachetă și cameră de extratereștri 🚀👽

Elon Musk a făcut un cyborg – i-a băgat un cip în capul unui om.

Zipcharge Go: încărcătorul portabil pentru mașini electrice.

Facebook, Manipularea şi Înselarea Utilizatorilor: Oscilând între Protecţie şi Pericol

Xiaomi 14 vine pe piața globală pe 25 Februarie

Apple Cedează în Fața Legii UE: Fortnite Se Întoarce pe iOS

Ai un telefon Samsung? Acum e floare la ureche să îl repari.

 WhatsApp ne lasă să ne logăm cu e-mailul, dar numai pe iOS

Snapdragon 8s Gen 3: Chipsetul Care Promite Viteză și Eficiență la Preț Redus!

Sony pregătește lansarea unui nou model de smartphone