Nicolae Ceausesc

Arma secreta a lui Ceausescu

Reformele lui Alexander Dubcek si invazia Cehoslovaciei in 1968

Prin reformele sale sociale si politice, Alexander Dubcek a fost o personalitate marcanta in Cehoslovacia anilor ’60. Insa, aceste reforme si ideile sale au starnit ingrijorare in randul conservatorilor din Moscova, in special datorita incidentelor din Ungaria, care au avut loc in 1956. Astfel, in august 1968, trupele Pactului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia pentru a opri reformele.

Nicolae Ceausesc

Criza economica din Cehoslovacia

Cehoslovacia a avut de infruntat o criza economica de amploare la mijlocul anilor ’60. In acest context, Antonin Novotny, liderul Partidului Comunist din Cehoslovacia, a fost inlocuit de Alexander Dubcek, care a introdus reforme sociale si politice menite sa imbunatateasca situatia economica a tarii.

Reformele lui Alexander Dubcek

Reformele lui Dubcek au constat in libertatea presei, guvernarea pluripartinica si federalizarea Cehoslovaciei. Aceste initiative au starnit entuziasmul popular si au oferit un nou suflu de libertate si democratie pentru populatia din Cehoslovacia.

Ingrijorarea conservatorilor

Cu toate acestea, conservatorii din Moscova si-au exprimat ingrijorarea fata de aceste reforme, deoarece considerau ca acestea puteau sa inspire si alte tari din lagarul comunist. Mai mult, ei considerau ca aceste reforme puteau sa inspire miscari secesioniste chiar si in tarile din componenta Uniunii Sovietice.

In iulie 1968, conservatorii din cadrul Partidului Comunist Cehoslovac au cerut interventia Moscovei, care si-a trimis reprezentantii la negocieri cu autoritatile cehoslovace, in orasul Cierna nad Tisou. In timpul acestor discutii, Dubcek a incercat sa apere programul sau de reforme, reafirmându-si devotamentul total fata de cauza comunismului.

Invazia Cehoslovaciei

In ciuda incercarilor lui Dubcek de a ajunge la un compromis, in august 1968, trupele Pactului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia pentru a opri reformele. Aceasta invazie a starnit ingrijorare in randul tarii vecine, Romania, care a protestat vehement fata de „agresiunea comisa impotriva unui stat suveran si socialist”. Cu toate acestea, Romania nu a fost invadata de trupele Pactului de la Varsovia, fapt ce a ramas o enigma pentru multi ani.

Concluzii

Reformele lui Alexander Dubcek au avut un impact important asupra Cehoslovaciei anilor ’60. Insa, invazia Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia a pus capat acestor reforme si a reafirmat controlul Moscovei

Ceausescu impotriva Moscovei – Cum a castigat Romania increderea poporului prin apararea libertatii de autodeterminare a popoarelor

Pe 3 august, reprezentantii statelor din Tratatul de la Varsovia, mai putin Romania, s-au intalnit la Bratislava, unde Uniunea Sovietica si-a declarat intentia de a impiedica, fie si prin forta, aparitia unui sistem multipartinic in orice tara din blocul comunist. Cu toate acestea, Cehia nu pare sa fi fost dispusa sa renunte la proiectele sale de liberalizare politica, astfel ca, in noaptea de 20 spre 21 august, forte militare din cadrul Tratatului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia. Aproximativ 7000 de tancuri rusesti au patruns in aceasta tara, iar un total de 500.000 de soldati, majoritatea sovietici, au ocupat Cehoslovacia. In urma confruntarilor, 72 de cehi au fost ucisi, iar liderul lor, Alexander Dubcek, a fost arestat si dus la Moscova.

In locul lui, a venit Gustav Husak, un adept al liniei dure, care a anulat reformele adoptate pana atunci. Primavara de la Praga a fost astfel inabusita. In Occident, actiunea brutala a Uniunii Sovietice a fost criticata vehement. Insa, o reactie neasteptat de virulenta a venit din partea Romaniei comuniste. In discursul tinut chiar in ziua invaziei, Nicolae Ceausescu a fost surprinzator prin violenta cu care a criticat metodele „staliniste” ale sovieticilor, aparand in acelasi timp dreptul popoarelor la autodeterminare, chiar daca nu fusese niciodata perceput in blocul comunist ca un adept al „socialismului cu fata umana”.

Curajul de a-i infrunta pe sovietici, fata de care marea masa a romanilor manifesta o ostilitate pronuntata, a dus la reactii extraordinare: multi intelectuali de dreapta, critici ferventi ai comunismului, s-au inscris atunci in PCR. Mii de oameni au cerut sa fie primiti in proaspat formatele Garzi Patriotice, pentru a lupta cu arma in mana impotriva unei eventuale invazii sovietice. Invazie care, erau ei convinsi, nu va intarzia sa se produca, cu atat mai mult cu cat la granita de nord-est a Romaniei fusesera masate importante forte militare sovietice. Si totusi, Brejnev nu a atacat. Sa-i fi fost oare frica de rezistenta romanilor?

In urma acestei incidente, Romania a castigat increderea poporului prin apararea libertatii de autodeterminare a popoarelor, care a devenit un simbol al politicii externe romanesti in anii care au urmat. Acest eveniment a contribuit semnificativ la consolidarea pozitiei Romaniei

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exista tuneluri secrete ascunse sub piramidele egiptene?

Executia Ethel si Julius Rosenberg pe 19 iunie 1953

Cine a fost Sfanta Fecioara Maria

Ce a distrus Atlantida?

Blocada Berlinului: O Privire asupra Crizei Sovietice

Lille, orasul unui cantec de leagan

Rapirea Sabinelor

Civilizatia maslinului

Cele mai puternice eruptii vulcanice din istorie

Sfântul Proroc Ioan Botezatorul – panteon crestin

Bruges – orasul unei povesti

Casa lui Beethoven – O Introducere la Cea Mai Prestigioasă Casă a Unuia dintre Cele Mai Mari Compozitori din Istorie