orasul aden

Aden, orasul nascut dintr-o eruptie vulcanica

Aden este un oraș important și portul cel mai aglomerat al Yemenului. Este situat la coasta Mării Roșii și este unul dintre cele mai vechi orașe portuare din lume. Se știe că a fost fondat încă din anul 10 BC, când Fenicienii au căutat să cucerească regiunea, astfel stabilind baza unei perioade de glorie.

Aden a cunoscut, de-a lungul secolelor, schimbări la nivel geopolitic și, de-a lungul istoriei sale, a fost sub controlul a numeroase imperii. Arabii au venit în Yemen la începutul secolului 7 și au preluat Adenul, transformând orașul în cea mai importantă bază navală a regiunii. În secolele următoare, Adenul a devenit un important nod comercial, având comunicări strânse în special cu Orientul Mijlociu.

În anul 1151, Adenul a trecut sub controlul sultanatului bizantin, care a controlat și coasta sudului Arabiei. Ulterior, orașul a trecut sub controlul turcilor și in 1517, Otomanul Selim al I-lea a cucerit Interiorul și Coasta Sudică a Arabiei, transformând Adenul în centrul de comerț și un important punct strategic pe Marea Roșie.

După anul 1839, Adenul a intrat sub controlul Marii Britanii, care a transformat Adenul în bază militară și, în 1858, l-a transformat în protecrorat. La momentul respectiv, Adenul devenea unul dintre cele mai importante puncte de comunicație maritime ale Marii Britanii și un centru important de producție a petrolului.

Pe parcursul primului război mondial, Aden a jucat un rol important în strategia navală britanică, fiind folosit ca bază de aprovizionare importantă. Pe parcursul anilor 1940-1960, Adenul a fost folosit ca locație pentru stațiile radio și ca bază pentru servicii navale și aeriene.

Anul 1967 a marcat o schimbare majoră în istoria Adenului, odată cu unirea statelor nordice și sudice ale Yemenului, provocând destrămări importante. Din nou, Adenul a devenit un important port al Marii Roșii.

În cele din urmă, în anul 1990, parlamentul republican al Yemenului a fost desființat și Adenul a devenit capitala țării, fiind oficial redenumit la Aden Rep Of Yemen (ARY). Pe parcursul anilor ’90, Adenul a devenit un important centru comercial, cu numeroase comerți internaționale și companii străine.

În prezent, Adenul este unul dintre cele mai importante centre comerciale și economice ale Yemenului și este considerat unul dintre cele mai importante porturi din lume. De asemenea, Adenul este un important nod de transport, care conectează Orientul Mijlociu cu Africa de Nord și continentul african.

Adenul este recunoscut pentru tratamentul său special din partea marilor puteri ale lumii și pentru poziția sa stabilă pe plan internațional. Adenul a reușit să rămână unul dintre cele mai importante centre economice și culturale ale Orientului Mijlociu și sperăm că își va păstra poziția și în viitor.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Valea aurului alb – Clorură de sodiu

Moara din Sanssouci – O încântare arhitecturală și o parte importantă a patrimoniului Prusiei

Predictiile lui Nostradamus 

Istoria orasului Neapole – Castele napolitane

Cine a fost Cuvioasa Teodora? Un exemplu de devotament și credință!

Epoca în care seniorii trăiau în prezent 

Casa lui Honoré de Balzac – O Primire într-un Est șic Plin De Aventură

Titanicul va fi complet distrus de bacterii în doar 20 de ani

Pacatele Proconsulului Crassus – Ce Este Necesar să știm despre timpul său de domnie?

O fotografie neoficială a lui Iosif Stalin. Momentul când a primit vestea invaziei germane.

José Ignacio Gallegos inițiază cercetări ample în zona cetății Tiwanaku

Sfântul Proroc Ioan Botezatorul – panteon crestin