a murit Frank Borman, omul care a făcut istorie pe Lună

A plecat dintre noi un mare astronaut: Frank Borman, omul care a făcut istorie pe Lună

Aveți idee cine a fost Frank Borman? Dacă nu, vă spun eu: a fost unul dintre cei mai tari astronauți americani, care a condus prima misiune Apollo 8 cu echipaj pe Lună, în 1968. Da, da, ați auzit bine, pe Lună! Și nu numai că a ajuns acolo, dar a și făcut înconjurul ei, ceea ce a fost o premieră mondială. Nu-i așa că e impresionant?

Ei bine, din păcate, Frank Borman a murit marți, la vârsta de 95 de ani, în Billings, Montana. Așa a anunțat joi agenția spațială americană (NASA), care l-a numit “un adevărat erou american”. Și nu se înșală, pentru că Frank Borman a fost un om extraordinar, care a avut o carieră plină de realizări și de curaj.

Frank Borman s-a născut în Indiana, și a fost pasionat de aviație de mic. A intrat în Forțele Aeriene americane și a zburat ca pilot de vânătoare în 1950. Mai târziu, a devenit profesor de termodinamică la Academia Militară West Point, unde a predat viitorilor ofițeri.

În 1967, a fost membru al comisiei de anchetă privind cauza incendiului de pe nava spațială Apollo, care a ucis trei astronauți. A fost cel care a condus echipa care a reproiectat nava spațială Apollo, făcând-o mai sigură și mai performantă.

Dar cel mai mare succes al lui Frank Borman a fost misiunea Apollo 8, pe care a comandat-o în 1968. Alături de echipajul său, format din James Lovell și William Anders, a plecat într-o călătorie spre Lună, care a durat șase zile.

A fost prima dată când oamenii au părăsit orbita terestră și au ajuns în apropierea satelitului natural al Pământului. Au făcut 10 înconjurări ale Lunii, observând pentru prima dată fața nevăzută a ei. Au transmis imagini și mesaje către Pământ, care au fost urmărite de milioane de oameni. Au citit chiar și un fragment din Geneza, la sfârșitul transmisiunii. Au fost primii care au văzut răsăritul de pe Lună, un spectacol uimitor, pe care l-au imortalizat într-o fotografie celebră, numită “Earthrise”.

După ce s-a retras din Forțele Aeriene în 1970, Frank Borman a lucrat la Eastern Airlines, unde a ocupat diverse funcții de conducere. A fost și ambasador prezidențial special, însoțindu-l pe președintele SUA în călătorii în Orientul Îndepărtat și în Europa. A primit numeroase distincții, fiind inclus în International Aviation Hall of Fame în 1990 și în American Astronaut Hall of Fame în 1993. Era căsătorit și avea doi fii și patru nepoți.

  • Frank Borman a fost un om care a visat mare și a făcut istorie.
  • A fost un pionier al explorării spațiale și un exemplu de curaj și de pasiune.
  • A fost un om care a văzut Pământul din spațiu și a fost impresionat de frumusețea și de fragilitatea lui.
  • A fost un om care a lăsat o moștenire de neprețuit pentru umanitate.
  • A fost un om care merită respectul și admirația noastră.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Thomas Edison – Misteriosul vrajitor din Menlo Park

Donald Tusk și-a dat singur de gol parola de la telefon

Cine a fost Liudmila Pavlicenko – cea mai faimoasă asistentă medicală din războiul al doilea mondial?

Moartea lui Iuri Gagarin – Primul Om din Spațiu

Antoni Gaudí – Arhitectul lui Dumnezeu

Elizabeta I a Angliei – fecioara care a nascut o natiune

Leonardo Da Vinci – Un om discret

Maria Tereza:Adevărul despre pasiunile erotice ale împărătesei

Regele Arthur: Povestea Legendarului monarh

Nicu Grigorescu – De-ati sti ce frumoasa-i tara mea!

Regele Alfred cel Mare: Unul dintre cei mai mari monarhi ai Angliei

Regele Charles al III-lea. Tot ce trebuia sa stii despre el.