Tina Turner era De Neoprit - calea de viață către succesul global

Tina Turner era De Neoprit – viața ei către succesul global.

Regina R’n’B-ului și a rock-ului a reușit să captiveze publicul timp de decenii cu carisma sa provocatoare, indiferent de vârstă, sex sau religie, în concertele sale cu casa plină. Cariera ei a fost de neegalat, deschizând calea pentru artiști importanți, de la Janis Joplin la Madonna


Cunoscuta cântăreață americană Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani, iar în acest articol vă punem la dispoziție biografia sa completă.

tina turner a murit
Tina Turner a murit

Tina Turner a fost cea mai populară cântăreață rock din lume, cu aproape 200 de milioane de discuri vândute. A susținut turnee timp de 50 de ani și a câștigat aproape toate premiile existente. Vocea ei puternică și aspectul său deosebit au făcut din ea o marcă clasică și au făcut-o emblematică. De asemenea, a rescris recordurile Guinness World Records ca solistă cu cele mai mari mulțimi – sute de mii de oameni – și cu cele mai mari încasări la concerte.

Popularitatea crescândă a divei pop de 163 de centimetri a fost stimulată de zeci de premii Globul de Aur și Grammy, de romanul ei autobiografic din 1987 și de filmul nominalizat la Oscar bazat pe carte. În 2005, George W. Bush i-a acordat Premiul Kennedy la Casa Albă.

Cântăreața a locuit până de curând în Elveția cu industriașul muzical de origine germană Erwin Bach. Dar ea a avut, de asemenea, o vilă în Franța și a trecut ocazional pe la Londra – s-a bucurat de timpul petrecut în Europa. Regenerarea ei mentală și spirituală constantă și condiția fizică excelentă erau obținute prin înot, drumeții, mult somn și credința ei budistă.

În cercurile profesionale a fost considerată prima divă adevărată a muzicii soul. Ea a contribuit la aducerea soul-ului negru în lumea rock and roll-ului și la fuzionarea și popularizarea genurilor – rock, raggie, funky și disco – în America, experimentând stilul ei cu fostul ei soț Ike Turner și cu alți muzicieni.

Numele cuplului Turner a devenit cunoscut în întreaga lume în anii 1950. Cariera Tinei a început după ce l-a întâlnit pe Ike Turner.

La vârsta de optsprezece ani, Tina ieșea în cluburi cu sora și prietenele ei, iar la acea vreme Kings of Rhythm, trupa lui Ike Turner, era cea mai populară. Bineînțeles, chiar și pe atunci, majoritatea fetelor își doreau să fie pe scenă, așa că au existat ocazii în care un microfon a fost aruncat de pe scenă la întâmplare, iar într-o ocazie acesta a căzut din greșeală în mâinile Tinei, iar când aceasta a cântat, sala a încetat să mai respire. Ike, totuși, a angajat-o pe Tina cu voce voalată. Revista lor rock a combinat soul și funk cu spectacolul de pe scenă, iar melodiile lor de top i-au transformat în superstaruri în anii ’60 și ’70.

Doi ani mai târziu, Ike s-a căsătorit cu Tina în Mexic, în ciuda faptului că nu divorțase încă de fosta soție. Tatăl lui Ike a fost un pastor baptist care a murit prematur atunci când i-a oferit alinare, într-un mod lipsit de caritate, soției unui bandit alb care l-a ucis pentru asta. Tina a fost crescută în Nutbush, Tennessee, un oraș sudist segregat, moștenind genele unor imigranți de pe trei continente. Anna Mae Bullok (Tina) a fost un copil nedorit, iar căsnicia părinților ei, muncitori la fabrică și la fermă, nu a fost una fericită, ajutată de slujirea tatălui ei ca pastor asistent în biserica baptistă locală.

A lucrat ore îndelungate pe câmpurile de bumbac, iar singura ei bucurie era să cânte în corul bisericii baptiste. A lucrat, de asemenea, ca servitoare pentru o familie de albi, unde a întâlnit pentru prima dată dragostea și acceptarea, unde a învățat standarde civilizate de comportament. Când mama sa l-a dus la cumpărături, a început să cânte într-un moment de cumpănă, iar vânzătorii și clienții l-au observat, așa că i-au cântat în fiecare loc și i-au dat bani. Părinții mergeau în baruri, iar copiii îi găseau adesea acolo. Tina avea zece ani când părinții ei s-au mutat în căutarea unei vieți mai bune, iar fetele din Bullok au fost crescute de bunicii lor. După moartea acestora, Tina și-a urmat mama la vârsta de 16 ani. A mers la liceu, a condus echipa de majorete la baschet, în timp ce sora ei a introdus-o în lumea cluburilor de noapte.

Turner a crescut patru fii: doi din căsătoria anterioară, un altul din relația anterioară a Tinei și un copil cu Ike.

Declinul relației s-a datorat, de fapt, agresivității lui Ike. Ike era un om de afaceri iscusit, care controla trupa cu o mână de fier, schimbând constant membrii. Își plătea insuficient muzicienii și de multe ori nici măcar nu-i plătea. După propria sa mărturisire, a avut cel puțin o sută de femei în timpul căsniciei cu Tina. Scandalurile sale s-au agravat, iar consumul regulat de cocaină a înrăutățit situația: și-a abuzat constant soția, amantele și copiii, uneori în public. Îi insufla frică Tinei, îi făcea regulat ochi negri, o bătea până la sânge, îi rupea coastele, și nu exista nicio scăpare, pentru că Ike era pe urmele tuturor. Uneori își turna cafea fierbinte pe față, provocându-i arsuri de gradul trei, sau îi împingea o țigară aprinsă în nas. Nasul Tinei a trebuit să fie opoerat din cauza bătăilor regulate. Au pornit în turneu într-un ritm brutal, 365 de zile pe an.

tina turner
Tina Turner

Membrii trupei Kings of Rhythm stăteau la casa lui Ike cu actualele lor prietene și, în timp ce ei se odihneau de mahmureală, Tina îngrijea grădina și gătea. Nu a fugit niciodată de droguri, alcool sau fumat. Mick Jagger confirmă, de asemenea, că Tina nu a ieșit niciodată noaptea să trândăvească sau să petreacă. Când au stat în Vegas, unde Ike juca la jocuri de noroc, Tina s-a săturat și a luat cincizeci de pastile dintr-o cutie de Valium, dar, datorită lui Ike, a fost salvată.

Până să se întoarcă acasă de la spital, Ike transformase întreaga casă într-un „bordel infernal”, își amintește Tina în autobiografia sa, I, Tina. Prima coafură(vopsire) din viața ei a făcut ca părul să îi cadă, obligând-o să poarte o perucă, cu care s-a obișnuit ulterior atât de mult încât a continuat să o poarte in fiecare zi. Și-a luat o muncă suplimentară pentru a-și întreține copiii, devenind asistentă maternală în maternitatea spitalului. După primul Grammy, Tina a avut suficienți bani pentru a-și cumpăra propriul studio – două, de fapt, pentru că l-a închiriat pe celălalt pentru a-și acoperi primele cheltuieli. La începutul anilor ’70, Ike era obsedat de bani și de cocaină: purta paltoane de nurcă, purta genți de mână, purta colanți cu pantaloni scurți și avea camere de supraveghere în fiecare cameră a casei sale. În 1976, Tina l-a părăsit în cele din urmă pe Ike cu 36 de cenți și un card de credit în buzunar. În următoarele câteva luni s-a ascuns de soțul ei. Făcuse cunoștință cu budismul pe vremea când era cu Ike, dar până atunci o prietenă i-a făcut cunoștință cu acesta la un nivel mai profund, pe care Tina a continuat să-l practice și să-l susțină de atunci. Fiul ei l-a abandonat pe Ike atunci când acesta a lovit-o în cap cu un pistol.

Tina a luat-o de la zero la aproape patruzeci de ani, ca solistă, cu patru copii și o armă pe care o purta.

Ike i-a amenințat pe toți cei care o angajau pe Tina, a angajat un asasin plătit, i-a dat foc la mașină. După lansarea filmului despre viața lor, Ike și-a cerut scuze în public față de Tina pentru „toate lucrurile pe care le-a făcut pentru a o răni”. A murit în urma unei supradoze de cocaină în decembrie 2007, la vârsta de 76 de ani.

După divorț, o ghicitoare din Anglia a prezis că Tina va deveni una dintre cele mai mari vedete ale timpului ei. Cântăreața a spus că ghicitoarele au ținut-o în viață: oriunde mergea, primul lucru pe care îl făcea era să meargă la un astrolog. Tina respecta, de asemenea, cele Zece Porunci și Rugăciunea Domnească, rugându-se în fiecare seară, ceea ce reprezenta un fragment din amintirile ei din copilărie, și alternând-o cu incantații budiste. Una câte una, profetesele au prezis succesul mondial. Tot ce și-a dorit Tina a fost să poată preda învățăturile budiste.

Adevărata putere din spatele succesului este ceva ce am găsit în mine însămi – ceva ce se află în fiecare dintre noi, o bucățică de Dumnezeu care așteaptă doar să fie descoperită.

După Ike, Tina a spus că se afla într-o stare de purificare. În autobiografia sa, ea sfătuiește: „Dacă ești nefericit cu cineva sau ceva, orice te face nefericit, scapă de acel lucru…”.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moise Faraonul: Cum a Influențat istoria Egiptului

Nicolae de Mira – Un lider al României

Cine a fost Charlemagne?

 După 10 ani, Michael Schumacher iese din casă pentru o ocazie specială.

Albrecht Dürer – Un Maestru al Renasterii Germane

Cine a fost Gheorghe VOLCOVINSCHI?

Opiniile lui Nick Pope despre extrateresti

A fost cea mai frumoasă actriță de la Hollywood, acum nici nu o mai recunoști – Așa arată Meg Ryan în zilele noastre.

William Blake – Ingerul disident

Regina Victoria – o regina bastarda?

Claude Monet: Unul dintre cei mai buni pictori ai Impresionismului

Cesare Borgia: Bunul italian mereu gata să se lupte