După o perioadă de mesaje criptice, Voyager 1 ne-a surprins din nou, revenind la dialogul cosmic. Acesta este un semn că, chiar și la marginea sistemului nostru solar, tehnologia creată de mâna omului își poate reveni din cele mai neașteptate probleme.
În ultimele luni, Voyager 1 a fost mai mult un mister, trimițând date care mai degrabă ne puneau pe gânduri decât să ne ofere răspunsuri. Erau zvonuri că sonda, cea mai îndepărtată creație umană, ar fi suferit daune ireparabile. Dar, ca într-un scenariu de film SF, NASA a anunțat recent că Voyager 1 a ieșit din starea sa criptică începând cu 14 noiembrie 2023.
Inginerii de la Jet Propulsion Laboratory au depistat sursa problemei – un cip defect care a dat bătăi de cap încă din martie. Cu o manevră demnă de un hacker cosmic, au implementat o soluție software ingenioasă care a contournat limitările hardware ale sondei, vechi de 46 de ani, și au restabilit fluxul de informații vitale despre funcționarea sa internă.
Următorul pas? NASA se pregătește să reînceapă colectarea de date științifice de la Voyager 1, un pas crucial în continuarea misiunii sale istorice.
Și chiar dacă se preconizează că rezervele de energie ale sondei se vor epuiza după 2025, Voyager 1 și Voyager 2 vor continua să plutească prin spațiu, purtând cu ele amprenta civilizației noastre – nu doar prin structura lor, ci și prin discurile de aur pe care le poartă, discuri ce conțin esența umanității: cuvinte, imagini și muzica noastră, un mesaj într-o sticlă cosmică, aruncat în marele ocean al universului.
Urmărește-ne și pe Google News