Hai să vorbim despre iPhone-uri, acele bijuterii tehnologice care ne fac să ne simțim ca niște agenți secreți într-un film SF. Dar să nu ne lăsăm păcăliți de strălucirea lor – se pare că în țara de origine a producătorului, lucrurile nu mai sunt la fel de roz.
Potrivit celor de la Consumer Intelligence Research Partners (CIRP), numărul de activări de iPhone pe piața americană a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani. Da, ai auzit bine, șase ani! Analiștii au scos la iveală cifrele pentru fiecare trimestru, dar au făcut o mișcare inteligentă: au luat în calcul o perioadă de 12 luni pentru a elimina toate nebuniile sezoniere.
Și acum, să dezlegăm misterul: de ce se întâmplă asta? Ei bine, se pare că vânzările de iPhone sunt ca un rollercoaster emoțional. Când apare o nouă generație, toată lumea e în extaz, dar apoi, după ce cea mai recentă versiune ajunge pe piață, se trezește din amorțeală și începe să-și cumpere iPhone-uri ca și cum ar fi ultimele bucăți de tort la o petrecere.
Dar hai să nu ne pierdem în detalii. În 2023, 40% dintre smartphone-urile nou activate au fost dispozitive produse de Apple. Nu-i rău, nu-i rău deloc. Dar, surpriză! La începutul acestui an, cifra a scăzut la 33%. Ce s-a întâmplat? CIRP a scos lupa și a comparat situația actuală cu cea de acum șase ani. Și ghici ce? Atunci erau mai multe opțiuni pe piață decât la un buffet suedez de Crăciun. Android, iOS, Windows Phone, Blackberry OS – toate se băteau ca niște gladiatori digitali. Acum, doar Android mai face pe viteazul și se duelează cu iOS.
Dar să nu ne lăsăm păcăliți de aparențe. De ce se întâmplă asta? Ei bine, dispozitivele costă mai mult, dar au o durată de viață mai lungă. Și nu mai e ca pe vremuri, când fiecare update de software era ca o petrecere surpriză. Acum, procesorul e puțin mai rapid, ecranul puțin mai frumos, dar nimic care să ne facă să sărim de pe scaun și să strigăm “Wow, asta e revoluționar!”.
Și să nu uităm de consumatori. Oamenii aleg din ce în ce mai puține telefoane cu suport de operator. Și asta îi încurajează să-și țină telefoanele mai vechi, ca pe niște amintiri prețioase. Experții spun că toate astea sunt mai valabile pentru dispozitivele Apple decât pentru telefoanele cu Android.
Urmărește-ne și pe Google News