Criptarea super-securizată a Windows a fost spartă în 43 de secunde cu un dispozitiv de 30 Lei

Criptarea super-securizată a Windows a fost spartă în 43 de secunde cu un dispozitiv de 30 Lei

Vă gândiți că datele voastre de pe Windows sunt în siguranță? Gândiți-vă din nou. Un youtuber a demonstrat cum a reușit să spargă sistemul de criptare BitLocker, folosit de Windows (Pro) pentru a proteja fișierele de accesul neautorizat. Și nu a avut nevoie de niciun echipament sofisticat, ci doar de un dispozitiv de 30 de lei: un Raspberry Pi Pico.

BitLocker este o soluție de criptare care folosește un cip numit TPM pentru a stoca cheia de identificare necesară pentru a debloca discul criptat. Potrivit Neowin acest cip este montat pe placa de bază a majorității PC-urilor și laptopurilor de afaceri și comunică cu procesorul printr-un element hardware numit LPC bus.

Ei bine, se pare că acest LPC bus nu este foarte sigur. Youtuberul stacksmashing a descoperit că acesta transmite date necriptate atunci când sistemul pornește, inclusiv cheia de criptare. Astfel, el a putut să intercepteze aceste date cu ajutorul unui Raspberry Pi Pico conectat la o mufă LPC de pe laptopul testat.

După ce a capturat cheia de criptare, youtuberul a putut să decripteze unitatea și să acceseze toate datele de pe ea. Un adevărat coșmar pentru oricine are informații sensibile sau confidențiale pe Windows.

Procesul a durat doar 43 de secunde, ceea ce înseamnă că oricine ar putea să facă același lucru cu puțină răbdare și curaj. Nu este nevoie de cunoștințe avansate de informatică sau de acces la internet. Doar de un dispozitiv de 30 de lei și de acces fizic la laptop.

Microsoft recunoaște că acest tip de atac este posibil, dar spune că este nevoie de instrumente sofisticate și de acces fizic pentru a-l realiza. Dar cât de sofisticat este un Raspberry Pi Pico? Și cât de greu este să furi un laptop?

Nu toate computerele sunt vulnerabile la acest atac, deoarece unele modele mai noi au o logică diferită pe plăcile de bază, care împiedică interceptarea datelor. Dar dacă aveți un model mai vechi, ar fi bine să vă gândiți la o soluție alternativă de criptare sau să vă păstrați laptopul într-un loc sigur.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Elon Musk a făcut un cyborg – i-a băgat un cip în capul unui om.

Inteligența artificială a făcut o reclamă la bere, rezultatul a fost de coșmar

Samsung Galaxy XCover 7, scăpat pe internet înainte de lansare

Samsung Galaxy A72 primește ultima actualizare majoră

WhatsApp îți arată statusul prietenilor în chat. Cum să activezi noua funcție

Samsung Galaxy Ring: inelul inteligent care îți monitorizează sănătatea

Sfaturi pentru cumpărarea de televizoare – sistem de sunet: ce face ca un televizor să sune bine? La ce trebuie să ne uităm?

Testele nu mint: 8 GB de RAM nu se bat cu 16 GB de RAM – nici măcar pe Mac-uri.

Oferta de Televizoare Samsung 2023.De la HD-8K avem de toate.

Amazon introduce Vega OS pe dispozitivele Echo și Fire.

Elon Musk pregătește o nouă lansare: XMail

A apărut un noua platforma de generator de texte și imagini AI în România