Cel mai vechi european, descoperit în România

Acum mai bine de un an, în februarie 2002, un grup de speologi amateur din Timișoara (Adrian Bîlgar, Stefan Milota și Laurentiu Sarcina) au dat peste o pesteră relativ mică, doar 0,5 ha – se pare că a fost în trecut un loc de hibernare al ursilor – și au găsit o mulțime de fragmente osoase de animale. Astfel, a fost numită „Pestera cu Oase” și era îndată declarată zonă speologică protejată. Nici măcar acest lucru nu ar fi făcut-o celebra și internațională, însă, dacă nu descoperirea unui fragment de maxilar uman care s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu os. Din păcate, fără aparatură suficientă (bani și specialiști) pentru testare, mandibula a fost trimisă prof. Erik Trinkaus, antropolog la Universitatea Washington din Saint-Louis (Missouri), SUA. Acesta a datat osul ca având o vechime de 34.000 – 36.000 de ani, și mai mult de atât, l-a considerat cea mai veche fosilă datată aparținând unui om modern care arată cum arătau oamenii când au venit în Europa.

Neanderthal
Cel mai vechi european, descoperit în România 3

În luna iunie a acestui an, Oana Moldovan (Directoarea Institutului de Cercetări Speologice din Cluj-Napoca) și Ricardo Rodrigo (un arheolog portughez) s-au alăturat prof. Trinkaus și au găsit în pesteră fragmente osoase suplimentare ale unui os facial și temporal ce au fost imediat ridicate pentru cercetare. Reacțiile lumea stiințifică internațională la descoperire au fost imediate, mai ales după publicarea cătră prof. Trinkaus a concluziilor sale în Analele Academiei Nationale de Știință. Maxilarul avea caracteristici asemanatoare cu osemintele primilor oameni descoperiti în Africa, Orientul Mijlociu și Europa, dar trasaturi ca talia și mărimea neobișnuită a molarilor, arăta umanitatea arhaică și posibila legatură cu omul de Neanderthal.

banner

Descoperirea din România schimbă radical datele omului modern din Europa, biologia umana și anatomia umanității moderne. O pestera ce a fost la început numai un loc de hibernare pentru ursi și/sau înmormântare pentru omul primitiv, și-a schimbat în acest an destinul, fiind acum obiectul unui studiu amănunțit pentru o echipă de cercetători internaționali. Ei își vor continua cercetările în vara lui 2004 și, cel puțin, vor pune România în fruntea lumii științifice. 

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Supercartoful va scapa omenirea de foamete – Descifrarea Genomului Cartofului

Acei mari regi și poreclele lor rușinoase 

Ce înseamnă cand visezi serpi? Visând serpi, descoperi puterea ta interioară!