biserica sapientiei 1

Biserica Sapientei. Marturie a trecutului incarcat de suferinta.

Cartierul Izvor din Bucuresti este unul dintre putinele zone care au purtat amprenta credintei strabune atat de puternic. In anii in care buldozerele distrugeau fara mila bisericile, unele au putut fi salvate prin actiuni curajoase si energice. Chiar daca au fost translatate sau acoperite de blocuri inalte, acestea sunt marturie a trecutului incarcat de suferinta.

Un exemplu de asemenea locas este Biserica Sapientei, una dintre cele mai mici asezaminte religioase din Capitala tarii, dar cu o istorie bogata. Biserica a fost ridicata in 1710 ca paraclis de familie de catre fiica lui Constantin Brâncoveanu, Safta, si sotul ei, marele vornic Iordache Kretzulescu, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Interiorul bisericii a fost pictat in fresca in 1884 de Gheorghe Tattarescu si restaurat in 1969 de pictorita Olga Greceanu.

biserica sapientiei
biserica sapientiei

Locasul a fost pastrat cu sfintenie de catre urmasii ctitorilor, fiind transmis prin testament din generatie in generatie. In casele familiei Kretzulescu, situata in fata bisericii, au functionat un orfelinat, un camin de nevazatori si chiar Casa de Pensii a sectorului 5.

In 1931, biserica a fost cedata impreuna cu casele Arhiepiscopiei Bucurestilor de catre ultimul descendent al familiei Kretzulescu. Amenintata cu demolarea pentru a face loc Bisericii Mihai-Voda, biserica a fost salvata prin deosebita straduinta a parohului ei, preotul Constantin Voicescu. Casa Kretzulescu din fata bisericii insa nu a putut fi salvata.

Numele ctitorilor ramane in sufletul nostru, mai ales prin faptul ca in apropiere se afla translata biserica Sfântul Ilie Rahova, ctitorie a Saftei Brâncoveanu, si impunatoarea „Domnita Balasa” inaltata de alta fiica a marelui si nefericitului voievod Constantin Brâncoveanu.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Biserica Sf. Nicolae. O poveste de neuitat

Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului

Crăciun prin secole: o călătorie în istoria sărbătorii de iarnă!

Mănăstirea Putna – o lacrimă în istoria Ortodoxiei Românești

Războinicii Azteci – O Priveliște Fascinantă asupra Culturii lor Antice

Sarbatori crestine – Pogorârea Duhului Sfânt

Sfintii Dimitrie – Celebrarea Unui Tradițional Blestemat

Oare oamenii sunt programați să creadă în Dumnezeu?

Cuvioasa Parascheva – Întâmpinarea unei Maici și Mântuitoare a Ortodoxiei Românești

Biserica Sfinţii Apostoli din Craiova – O frumoasă icoană a culturii româneşti

Biserica Sf. Gheorghe – Capra. O Marturie a Devotamentului si Rezistentei Credinciosilor