biserica sapientiei 1

Biserica Sapientei. Marturie a trecutului incarcat de suferinta.

Cartierul Izvor din Bucuresti este unul dintre putinele zone care au purtat amprenta credintei strabune atat de puternic. In anii in care buldozerele distrugeau fara mila bisericile, unele au putut fi salvate prin actiuni curajoase si energice. Chiar daca au fost translatate sau acoperite de blocuri inalte, acestea sunt marturie a trecutului incarcat de suferinta.

Un exemplu de asemenea locas este Biserica Sapientei, una dintre cele mai mici asezaminte religioase din Capitala tarii, dar cu o istorie bogata. Biserica a fost ridicata in 1710 ca paraclis de familie de catre fiica lui Constantin Brâncoveanu, Safta, si sotul ei, marele vornic Iordache Kretzulescu, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Interiorul bisericii a fost pictat in fresca in 1884 de Gheorghe Tattarescu si restaurat in 1969 de pictorita Olga Greceanu.

biserica sapientiei
biserica sapientiei

Locasul a fost pastrat cu sfintenie de catre urmasii ctitorilor, fiind transmis prin testament din generatie in generatie. In casele familiei Kretzulescu, situata in fata bisericii, au functionat un orfelinat, un camin de nevazatori si chiar Casa de Pensii a sectorului 5.

In 1931, biserica a fost cedata impreuna cu casele Arhiepiscopiei Bucurestilor de catre ultimul descendent al familiei Kretzulescu. Amenintata cu demolarea pentru a face loc Bisericii Mihai-Voda, biserica a fost salvata prin deosebita straduinta a parohului ei, preotul Constantin Voicescu. Casa Kretzulescu din fata bisericii insa nu a putut fi salvata.

Numele ctitorilor ramane in sufletul nostru, mai ales prin faptul ca in apropiere se afla translata biserica Sfântul Ilie Rahova, ctitorie a Saftei Brâncoveanu, si impunatoarea „Domnita Balasa” inaltata de alta fiica a marelui si nefericitului voievod Constantin Brâncoveanu.

Biserica Sfântul Ilie Gorgani – O Bijuterie Ortodoxă În Inima Bucureștiului

Oare oamenii sunt programați să creadă în Dumnezeu?

Sărbători Religioase După Calendarul Ortodox: Panteon Crestin.